Navigace

Obsah

Školní jídelna

 

Vize školní jídelny: Naučit strávníky správným stravovacím návykům:

  • jíst pestrou a správně připravenou stravu
  • zvýšit příjem vlákniny = konzumovat více zeleniny a ovoce
  • zvýšit příjem tekutin
  • snížit příjem solí a tuků (především živočišných)

 

Hlavní cíl stravování: Seznámit děti a žáky během předškolního vzdělávání a devítileté školní docházky se zásadami správné výživy a s různými možnostmi přípravy pokrmů:

 

1) tradiční česká kuchyně – ochutnáte pokrmy klasické české kuchyně – svíčkovou na smetaně, velikonoční nádivku, šípkovou a brusinkovou omáčku, mazanec, selskou vepřovou pečeni, řízek, bramborové knedlíky plněné masem, buchty, švestkové knedlíky, pečená kachní prsa, staročeskou pečeni

2) mezinárodní kuchyně – jedenkrát v měsíci budeme vařit jídla původně připravovaná v jiných zemích, např. na Slovensku, v Itálii, v Mexiku, v Rusku, Španělsku, Polsku, Rakousku, Velké Británii, Indonésii, na Sicílii, v Číně, Arménii, Japonsku. Některé oblíbené pokrmy mohou ve školní jídelně i zdomácnět.

3) biopotraviny – jsou produkty vypěstované bez použití chemických hnojiv a pochází-li minimálně 95 % použitých surovin z ekologického zemědělství. Měly by mít výrazně nižší množství dusičnanů, dusitanů, barviv, umělých ochucovadel a dalších toxických látek (používáme např. drcená rajčata, jogurty, tofu)

4) netradiční receptury našich předků – čeká na Vás chutná krmě, jež se zove např. lepenice, nastavovaná kaše, rybí nákyp, hrachový nákyp, cizrnový salát,  kulajda, houbový kuba, škubánky, cmunda apod.

5) zeleninové pokrmy – naše zeleninová jídla se budeme snažit připravovat každý týden, co nejchutněji a pouze z té nejkvalitnější zeleniny. Pokrmy budou pestré, z různých druhů zeleniny

6) pokrmy z ryb – každý měsíc bude na jídelním lístku jiný druh ryby. Vyzkoušíte například limandu, tilápii, žraloka, lososa, hejka, mahi-mahi, smažené, zapečené s různými omáčkami

7) polévky – říká se, že polévka je grunt. Talíř polévky připraví žaludek na hlavní chod, spolehlivě zahřeje i zasytí.

8) speciality – opravdové gurmány a labužníky čeká kulinářské dobrodružství – zabíjačkové, krajové, polévkové, přílohové, sýrové, zvěřinové a další zvláštnosti.

 

Nechte se překvapit, přejeme Vám dobrou chuť.