Obsah
ŠJ - vnitřní řád ,Organizační řád školní jídelny - výňatek
I. Obecná ustanovení
Na základě ustanovení zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), vydávám jako statutární orgán školy tuto směrnici.
Řád školní jídelny je soubor pravidel a opatření spojených s provozem školní jídelny určené ke stravování žáků a zaměstnanců školy.
II. Společná ustanovení
Tento organizační řád a provozní řád (dále jen řád) platí pro všechny pracovníky školního stravování.
Řád zahrnuje podrobnější zásady vedení a činnosti zařízení školního stravování.
- Řád stanovuje přesnou charakteristiku a pracovní náplně jednotlivých pracovníků zařízení. Dále jsou vymezeny stupně nadřízenosti a podřízenosti v rámci vlastního zařízení a ve vztahu k vedení školy. Rozpracovaná je i zastupitelnost jednotlivých profesí.
- Řád rozpracovává problematiku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.
- Řád stanovuje pravidla přípravy a sestavování jídelníčku.
- V tomto řádu jsou uvedena práva a povinnosti strávníků.
Řád uvádí i zásady vedení základní dokumentace.
Hlavní činností zařízení je zabezpečení společného stravování žáků a pracovníků školy.
Školní stravování se řídí především vyhláškou č. 107/05, o školním stravování. Dále se pracovníci řídí hygienickými předpisy, a to vyhláškou č. 137/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů, a zákonem č. 274/2003, o ochraně veřejného zdraví.
V. Pracovníci
Vedoucí školní jídelny
- Je nepedagogická pracovnice školy, která řídí školní stravování.
- Odpovídá za provoz, plynulý chod a své podřízené řediteli školy.
- Je pověřená ředitelem školy, který své pověření může zrušit.
- Má hmotnou zodpovědnost za celé stravování.
- Řídí se pracovní náplní a využívá pracovní doby.
- Vydává základní potraviny podléhající zkáze.
- Vykonává kontrolní činnost na úseku stravování.
Hlavní kuchařka
Řídí se pracovní náplní a využívá pracovní doby.
Odpovídá za provoz kuchyně.
Je přímo odpovědná vedoucí školního stravování.
Provádí normování.
Dává pokyny kuchařce a pomocné kuchařce.
Kuchařka MŠ
- Řídí se pracovní náplní a využívá pracovní doby.
- Odpovídá za provoz výdejny v MŠ.
- Je přímo odpovědná vedoucí školní jídelny.
- Spolupracuje s hlavní kuchařkou.
- Používá normování platné pro MŠ a dospělé strávníky (normování bude odpovídat skutečnému dennímu počtu strávníků).
- Denně vyzvedává základní suroviny pro přípravu svačin a přesnídávek u vedoucí školní jídelny.
- Provádí kontrolu záručních lhůt u potravin.
Pomocná kuchařka
- Řídí se pracovní náplní a využívá pracovní doby.
- Řídí se pokyny hlavní kuchařky.
- Pracovně zabezpečuje především hrubou přípravu jídel, veškeré sanitární práce v zařízení školního stravování.
VI. Zastupitelnost
- Zástupy zajišťuje vedoucí školní jídelny.
- V případě nepřítomnosti vedoucí školní jídelny – hlavní kuchařka
- V případě nepřítomnosti hlavní kuchařky
- a) při krátkodobé nepřítomnosti – vedoucí školní jídelny
- b) při dlouhodobé nepřítomnosti – kuchařka z MŠ
- c) při dlouhodobé nepřítomnosti i kuchařky z MŠ – odborný zástup
- V nepřítomnosti kuchařky MŠ
- a) při krátkodobé nepřítomnosti (do 3 dnů)
- - děti z MŠ se budou stravovat v jídelně ZŠ (obědy)
- - svačiny a přesnídávky zajistí kuchařky ZŠ
- b) při dlouhodobé nepřítomnosti – odborný zástup
- a) při krátkodobé nepřítomnosti (do 3 dnů)
- V nepřítomnosti pomocné kuchařky:
- a) při krátkodobé nepřítomnosti – hl. kuchařka a vedoucí ŠJ
- b) při dlouhodobé nepřítomnosti – zástup
Předávání a přejímání funkcí bude provedeno ústním sdělením, nová závažná a důležitá nařízení písemnou formou. Důležité organizační změny na útvaru školního stravování bude provádět pouze statutární orgán – ředitel školy.